Расизмът има ново лице с 2012 – в кината до вас

2009
11.21

2012 не е това което очаквате. Или може би е точно това което вие очаквате, но надмина моите очаквания. По-безумен филм не бях гледял през живота си. Нека почнем с кратко ревю на добрите му страни:

 1. специални ефекти

Това беше. Да, има хубави специални ефекти и горе-долу през цялото време нашите хора биват гонени от природните стихии и все се измъкват на косъм. То не бяха пропадания, то не беше вулкан, то не беше преливна вълна … като изключим предвидимостта на резултата приключението си го биваше.

Но стига толкова хвалби. Какво не ми хареса във филма:

 1. Най-расисткият филм който някога съм гледал. Откъде да почнем? Негър откри че предстои катаклизъм, в комбина с индиец. Черен президент, който беше единствения морален човек в целия филм. Жертва дори живота си, за да каже на хората че ще умрат. Няколко негърски истории през филма, като все черните са добри и морално. Белите? До еди се щураха като мухи без глави. Едните бяха разведени и се ревнуваха през половината филм и се спасяваха поединично през цялото време, а най-висшестоящия бял го бяха преставили като 50 годишен разведен, с гадже което му изневерява, и като човек дето не му пука за другите. Имаше и руски магнат, разбира се. Вместо да го представят че спасява децата си, почнаха едни дълги тиради колко неморално било да платиш 1 милиард долара на глава, за да спасиш себе си и децата си от апокалипсиса. И така нататък, и така нататък. В целия филм само това се разправя, колко са добри черните и колко са лоши белите.
  Черните са 13% от америкаската популация. Това значи че само 13% от свестните в Америка са черни. А как се нарича представянето на една цяла раса в негативна светлина без оглед на обективността? РАСИЗЪМ! Расизъм не само когато се демонизират черните, а и когато се демонизират белите! Махалото се люлее и в двете посоки.
 2. Религиозния фанатизъм издигнат в пиедестал. През цялото време обясняваха как е било време „да се помолим на бог“, все едно има значение! Земята се отваря под нас и изригва вулкан? Лесно решение – падаш на колене и се молиш на бог да те спаси. Като че ли има някой в цялата човешка история на когото това е помогнало.
  А най ме издразни репликата „Леле, представи си че ненормалните религиозни фанататици с табели ИДВА КРАЯ НА СВЕТА се оказаха прави“. Глупости, дори ако бяха разказали как точно ще се случи целия апокалипсис в детайли, пак нямаше да са прави! Важно е не само бройката, а пропорцията на предсказанията. Можеш да хвърляш предсказания по 10 на секунда и все за нещо ще си познал, но това не значи че си прав. Шибаните религиозни фанатици хвърлят по 100 000 предсказания годишно ВСЕКИ, и супер, познали са в 1 от случаите! Поздравления, вече сте феноменални ясновидци, с успеваемост цели 0,001%!
 3. Но религията не свършва до тук. Как нямаше един атеист да им каже „като вярвате в бог защо се притеснявате че ще умрете? Явно той го е пратил това бедствие!“. Или поне някой във филма да спомене, че да се молиш е безсмислено и е по-добре да се бориш с природната стихия. Всички тия раздели във филма наистина ми подействаха на нервите. Все едно има смисъл да го ева. Живяли каквото живяли, умрете поне като мъже. Или се борете. Какво значение имат тия раздели изобщо!
 4. Символизъм. От „ноевите ковчези“, през името на момчето дето се спасяваше Ной, сцената дето носят слонове и жирафи с хеликоптери на 4 000 км над земята, как индийците с тоги (WTF?!) се спасяваха по склона на планината, та до потопът в края на филмът който покри всичко освен еверест … навсякъде се процеждаш гнусната воня на символизма. Все едно не можем да навържем историята от библията без тези „подсказки“. Това, което липсваше беше един шибан Мойсей да разпери ръце за да направи път в морето.
 5. Дупки в историята и логиката на филма. Дори няма да почваме с псевдонауката, в крайна сметка това е филм и ако искат дори хомеопатията ще бъде нещо повече от схема за източване на глупаци. Но ето няколко примера:
  • по целия свят има бункери в които могат да се спасят милиони хора. Те са направени да издържат ядрен взрив, непромокаеми са, повечето са навътре в тектонските плочи. Спокойно можеха да приберат който свари там, или да построят дори още, за да спасят хората. Да, някои ще се разбият, някои дори ще се наводнят. И КАКВО ОТ ТОВА, НАЛИ И БЕЗ ТОВА ВСИЧКИ ЩЕ ИЗМРАТ БЕ!!!!
  • Как така изплуваха по посока Африка? Нали вълната дойде от Индия, мина през хималаите, и те изведнъж заплуваха в обратната посока. Оптимисти …
  • ПАРНИ КОРАБИ!!!! В 21 ШИБАН ВЕК СЕ СПАСЯВАМЕ С ШИБАНИ ПАРНИ КОРАБИ! САМО ПИРАТИ ЛИПСВАХА!

Този филм го изтърпях след 20-тата минута само за да мога да ви напиша това ревю.

И за да не се разочаровате от филма (като че ли е възможно …) не четете нещата по-горе, тъй като ще ви развалят кефа от гледането на филма (като че ли е възможно да го развалят повече от самия филм …).

2 Responses to “Расизмът има ново лице с 2012 – в кината до вас”

 1. Виви казва:

  Най-дългите 2 часа, че и повече в живота ми..Точно мислех, че не може да стане по- зле от уникалните диалози (OMG!!!Ohhh noo.. Run!!! OMG!!!) когато дойде сцената в която 8 минути гледах как героя си кара бентлито, а земята пропада след него…

 2. max4321124 казва:

  In fact that is certainly it is main purpose Wifi Hack the back-up functionality is definitely publicized as being a next operate.

Your Reply